Информацията, която не откривате в новия сайт може да намерите на https://arhiv.krumovgrad.bg. Благодарим ви за разбирането.

Докладна записка Относно: Одобряване на план-сметка за необходимите приходи и разходи за дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване, обезвреждане на битови отпадъци в депо, поддържане на чистотата на територии за обществено ползване и определяне размера

На заинтересованите лица се предоставя възможност в 30-дневен срок, считанo от датата на публикуване, за предложения, становища и мнения по настоящия Проект за приемане на план-сметка за дейностите по управление на отпадъците и определяне размера на таксата за битови отпадъци за 2019г.  

На основание чл. 66, ал.1 от Административнопроцесионалния кодекс, настоящият проект за решение е публикуван на интернет страницата на община Крумовград - http://www.krumovgrad.bg/.

Предложенията и становищата могат да бъдат внесени  в деловодството на Община Крумовград – пл.  „България” № 16  или на е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Съгласно чл. 69, ал. 1, т. 4 от Административнопроцесионалния кодекс ще бъде проведено обществено обсъждане на 19.12.2018 г. от 10 часа в залата на общинска администрация Крумовград, пл. „България” 5, І-ви етаж.

ПРОЕКТ

За приемане на план-сметка за дейностите по управление на отпадъците и определяне размера на таксата за битови отпадъци за 2019 година

                                                                                                           ДО

                                                                                                          ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

                                                                                                          КРУМОВГРАД

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

от

Себихан Керим Мехмед – Кмет на община Крумовград

Относно: Одобряване на план-сметка за необходимите приходи и разходи за дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване, обезвреждане на битови отпадъци в депо, поддържане на чистотата на територии за обществено ползване и определяне размера на таксата за битови отпадъци за 2019г.

Уважаеми дами и господа общински съветници,

 

Предлагам на Вашето внимание за обсъждане и одобрение план – сметка за приходите и разходите за дейностите по управление на отпадъците и определяне размера на таксата за битови отпадъци за 2019г. на територията на община Крумовград.

На основание чл.66 от Закона за местни данъци и такси (ЗМДТ) изготвената план-сметка, включва необходимите разходи за следните дейности:

  • Събиране и транспортиране на битови отпадъци до депо;
  • Обезвреждане на битовите отпадъци в депо;
  • Поддържане чистотата на уличните платна, площадите, алеите и другите територии предназначени за обществено ползване.
  • Отчисленията по чл. 60 и чл. 64 от Закона за управление на отпадъците;

І. Организация на дейностите

Съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците и Закона за местни данъци и такси, община Крумовград предоставя на населението услуги по събиране, извозване, обезвреждане на твърди битови отпадъци и поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.

Дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване се осъществяват от местна дейност „Чистота” към общинска администрация. Сметосъбирането се осъществява от два специализирани автомобила, обработващи контейнери тип „Бобър” с обем 1,1 куб.м., пластмасови кофи тип „Мева” с обем 0,12 куб.м и поцинковани кофи от 0,11 куб.м.

Границите на районите и видът на предлаганите услуги, както и честотата на сметоизвозване за 2019г. са определени със заповед на кмета на Общината №КО-773 от 26.10.2018г., на основание чл.63, ал.2 от ЗМДТ, както следва:

  1. Извозването на твърди битови отпадъци в гр. Крумовград:
  • Контейнери тип „Бобър” – 3 пъти седмично
  • Кофи тип „Мева” – 1 път седмично
  1. Извозването на твърди битови отпадъци в населените места включени в организираното сметосъбиране:
  • Контейнери тип „Бобър” и кофи тип „Мева” – 2 пъти месечно.

ІІ. Формиране на план-сметката

Разработеният проект на план-сметката включва необходимите разходи за:

  1. Сметосъбиране и транспортиране на битови отпадъци от територията на община Крумовград – предвидените средства са в размер на 200 000 лв.
  2. Поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – предвидени са средства в размер на 250 000 лв.
  3. Определеният размер на отчисленията по чл.64 от ЗУО за всеки тон депониран отпадък за 2019г. е 57 лв./тон, разписан в Наредба №7 от 19.12.2013г. на МОСВ за реда и начина за изчисляване и определяне на размера на обезпеченията и отчисленията, изисквани при депониране на отпадъци. Обезпечението по чл.60 от ЗУО е таксата за обезвреждане на отпадъци чрез депониране, покриващо бъдещи разходи за закриване и след експлоатационни грижи на площадката на депото и е в размер на 2,71лв/тон. Планираните разходи за заплащане на отчисленията са изчислени съобразно количествата отпадъци, предадени за депониране през 2018г, които ориентировъчно са около 3000 т - предвидените средства са в размер на 180 000лв.

ІІІ. Начин на определяне на годишния размер на таксата

Изискването на Закона за местните данъци и такси е размерът на таксата за битови отпадъци да се определя в левове според количеството битови отпадъци, а когато не може да се установи количеството, размерът на таксата се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет.

С изменението на Закона за местните данъци и такси, ползването на основа, която е различна от данъчната оценка на недвижимите имоти, тяхната балансова стойност или пазарната им цена, влиза в сила от 2022г. вместо 2020г.

Предвид тези обстоятелства план-сметката за дейностите по управлението на отпадъците за 2019 г. е разработена на база досегашната основа, определена в Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, предоставяни от община Крумовград, както следва:

  1. За жилищни имоти - в промили пропорционална върху данъчната оценка на имота, за всяка услуга по отделно.

Дадена е възможност на гражданите при деклариране за обслужване с индивидуални съдове, таксата да се изчислява в лева според количеството битови отпадъци, като заплащат и определения промил за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.

  1. За нежилищни имоти

2.1. За подалите декларация за ползване на индивидуални съдове за отпадъци, таксата да се изчислява в лева според количеството битови отпадъци, като заплащат и определения промил върху данъчната оценка и/или върху отчетната стойност на имота, за услугата по поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.

2.2. За неподалите декларация, намиращи се в границите на организираното сметосъбиране, размерът на таксата за сметосъбиране и сметоизвозване се определя:

- за граждани – върху данъчната оценка на имота

- за предприятия -  пропорционално върху по-високата между отчетната им стойност и данъчната оценка.

  1. За имоти, намиращи се извън районите на организираното сметосъбиране и сметоизвозване на битовите отпадъци – определения промил за обезвреждане в депо и определения промил за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.

При така направения подробен анализ на необходимите разходи за дейностите и взетото под внимание преизпълнение на плана за събираемост на такса БО за 2018 г. и преходния остатък от “План – сметка 2018г”, предлагам и през 2019 година да не бъдат завишени промилите за жилищните и нежилищни имоти за определяне размера на годишната такса.

           

Ето защо на основание чл.21, ал.1 т.7 от ЗМСМА, във връзка с чл.66 и чл.67 от ЗМДТ предлагам на общинския съвет да вземе следното

 

РЕШЕНИЕ:

І. Одобрява план-сметката за необходимите приходи и разходи за услугите по  сметосъбиране, сметоизвозване, обезвреждане на битови отпадъци в депо и поддържане на чистотата на територии за обществено ползване, както следва:

 

План - Сметка

За необходимите приходи и разходи за услугите по сметосъбиране, сметоизвозване, обезвреждане на битови отпадъци в депо, поддържане на чистотата на територии за обществено ползване, съгласно чл.66  от  ЗМДТ  в Община Крумовград за 2019 година.

ПРИХОДИ

План-сметка 2019г.

І.

Общо приходи за дейноста

834 358 лв

1.

От такса "Битови Отпадъци" при 80% събираемост

440 000 лв

2.

Преходен остатък от "План сметка 2018"

394 358 лв

II.

РАЗХОДИ

834 358 лв

1

Разходи за транспортиране на отпадъци от нерегламентирани сметища

10 000 лв

2

Поддържане чистотата на териториите за обществено ползване, в това число и разходи за заплати и осигурителни вноски

 250 000 лв

3

Материали - облекло за персонала, предпазни средства и др.

30 000 лв

4

ГСМ, резервни части и обслужване на машини.

20 000 лв

5

Събиране и транспортиране на битови и биоотпадъци в рамките на населените места и територията на община Крумовград от контейнери тип "Бобър" и кофи тип "Мева", в това число и разходи за заплати и осигурителни вноски

 200 000 лв

6

Поддържане на депо (обработване и депониране на отпадъци)

60 000 лв

7

Отчисления по чл.60 и чл. 64 от Закона за управление на отпадъците за депониран отпадък на тон

180 000 лв

8

Миене на улици и площади

10 000 лв

9

Разходи за поддръжка на техника и инвентар, включително ремонт, данъци, винетки и застраховки

30 000 лв

10

Закупуване на техника за целите на сметосъбирането

44 358 лв

 

ІІ. Упълномощава кмета на община Крумовград да актуализира сумата в решението за план-сметка за постъпилите приходи от такса БО към 31.12.2018г. и с остатъка от разходната част на план-сметка 2018г., като сумите се отнесат в т.10 на разходната част на план-сметката. 

ІІІ. Приема на основание чл.67, ал.2 от ЗМДТ  размера на годишната такса в лева и промили според данъчната оценка за жилищни имоти  и отчетна стойност на нежилищни имоти, както следва:

  1. За Крумовград:

    1.1 За граждани:

Вид услуга :

Промили за жилищни имоти

Промили за нежилищни имоти

Общо

3.00

6.50

Сметосъбиране и сметоизвозване

1.65

3.52

Поддържане и експлоатация на депо за временно съхранение на отпадъците (Претоварна станция)

0.14

0.23

Поддържане чистотата на обществени територии

1.21

2.75

1.2. За фирми:

Вид услуга :

Промили за жилищни имоти

Промили за нежилищни имоти

Общо

3.00

10.00

Сметосъбиране и сметоизвозване

1.65

5.50

Поддържане и експлоатация на депо за временно съхранение на отпадъците (Претоварна станция)

0.14

0.35

Поддържане чистотата на обществени територии

1.21

4.15

 

  1. За населени места: Аврен, Багрилци, Бараци, Благун, Бряговец, Бук, Вранско, Голяма Чинка, Голям Девесил, Голямо Каменяне, Горна Кула, Горни Юруци, Гривка, Гулийка, Гулия, Девесилица, Девесилово, Джанка, Доборско, Долна Кула, Долни Юруци, Дъждовник, Егрек, Едрино, Звънарка, Зиморница, Златолист, Калайджиево, Каменка, Кандилка, Качулка, Ковил, Котлари, Красино, Къклица, Лещарка, Луличка, Малка Чинка, Малко Каменяне, Малък Девесил, Метлика, Морянци, Овчари, Орех, Падало, Пашинци, Пелин, Перуника, Подрумче, Полковник Желязово, Поточарка, Поточница, Раличево, Рибино, Рогач, Ручей, Самовила, Синигер, Скалак, Сливарка, Стари Чал, Странджево, Студен Кладенец, Сърнак, Стражец, Тинтява, Токачка, Тополка, Хисар, Храстово, Чал, Черничево, Чернооки:

2.1. За граждани:

Вид услуга :

Промили за жилищни имоти

Промили за нежилищни имоти

Общо

5.00

6.50

Сметосъбиране и сметоизвозване

3.66

3.52

Поддържане и експлоатация на депо за временно съхранение на отпадъците (Претоварна станция)

0.13

0.23

Поддържане на чистотата на обществени територии

1.21

2.75

2.2. За фирми:

Вид услуга :

Промили за жилищни имоти

Промили за нежилищни имоти

Общо

5.00

10.00

Сметосъбиране и сметоизвозване

3.66

5.50

Поддържане и експлоатация на депо за временно съхранение на отпадъците (Претоварна станция)

0.13

0.35

Поддържане чистотата на обществени територии

1.21

4.15

  ІV. Приема на основание чл.67, ал.3 от ЗМДТ размера на годишната такса в лева според количеството на битовите отпадъци, както следва:

  1. За гр. Крумовград:

Вид съд:

          а) кофа тип „Мева”0.11м3 ,за един брой - 67.31 лв.

          б) контейнер тип „Бобър”1.1м3 ,за един брой - 584.50 лв.

  1.   За населени места: Аврен, Багрилци, Бараци, Благун, Бряговец, Бук, Вранско, Голяма Чинка, Голям Девесил, Голямо Каменяне, Горна Кула, Горни Юруци, Гривка, Гулийка, Гулия, Девесилица, Девесилово, Джанка, Доборско, Долна Кула, Долни Юруци, Дъждовник, Егрек, Едрино, Звънарка, Зиморница, Златолист, Калайджиево, Каменка, Кандилка, Качулка, Ковил, Котлари, Красино, Къклица, Лещарка, Луличка, Малка Чинка, Малко Каменяне, Малък Девесил, Метлика, Морянци, Овчари, Орех, Падало, Пашинци, Пелин, Перуника, Подрумче, Полковник Желязово, Поточарка, Поточница, Раличево, Рибино, Рогач, Ручей, Самовила, Синигер, Скалак, Сливарка, Стари Чал, Странджево, Студен Кладенец, Сърнак, Стражец, Тинтява, Токачка, Тополка, Хисар, Храстово, Чал, Черничево, Чернооки:

Вид съд:

           а) кофа тип „Мева” 0.11м3, за един брой - 67.31 лв.

           б) контейнер тип „Бобър” 1.1м3 , за един брой - 584.50 лв.

  1. Гражданите и фирмите, които избират да заплащат годишна такса според количеството на битовите отпадъци заплащат и определения промил за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване за притежавани имоти в гр.Крумовград и селата, изброени в т.2:

Вид услуга

Промили за жилищни имоти

Промили за нежилищни имоти

Поддържане чистотата на обществените територии за граждани

1.21

2.75

Поддържане чистотата на обществените територии за фирми

1.21

4.15

                                                                             Внесъл докладната

               КМЕТ:  ________/П/___________

                 /СЕБИХАН МЕХМЕД/

Изготвили:

  1. ................................ / инж. А. Хаджимехмед/
  2. ............................... / А. Хаджъисмаил/
  3. ............................... / С.Чакъров/
  4. .............................. / В. Хаджиева/

5................................ / М. Първанов/       

  1. ............................. / Г. Чилингирова/

Тагове: Съобщения

  • Публикувана на 16 Ноември 2018
  • Посещения: 1027

Намерете ни във Facebook

 

За връзка с община Крумовград

Logo Footer

гр. Крумовград п.к. 6900,
пл. България №5
ЕИК: 000235913
За връзка с община Крумовград

minkrum@krumovgrad.bg

тел: 03641 / 20 10, 20 11, Вътрешен 163
факс: 03641 / 70 24
Работно време: 8.00 - 17.00
Дежурни по ОСС в Община Крумовград: 03641 / 20-00,
мобилен: 0886073399

 

Къде се намираме:

kg map