Информацията, която не откривате в новия сайт може да намерите на https://arhiv.krumovgrad.bg. Благодарим ви за разбирането.

Изложба „Злато и бронз” в Националния археологически музей

      zlato

Община Крумовград, партньор на изложбата „Злато и бронз” в Националния археологически музей

            На 24 октомври в Националния археологически институт с музей при БАН бе откpита изложбата „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха", която е организирана в партньорство с 29 археологически и исторически музеи в страната, предоставили предмети от своите фондове, с подкрепата на Министерството на културата, български и чуждестранни организации и представителства, сред които и община Крумовград.

            Експозицията е посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров и е продължение на представената при изключителен интерес в Музея за история на изкуството във Виена изложба „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“.

            Изложбата  е посветена на българското и австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Представя ролята на източните части на Балканския полуостров като кръстопът за обмен на идеи, технологии и суровини, където се срещат основни култури на древния свят.

          Акцент в изложбата е комплекс от находки, представящи ежедневния живот в златодобивния рудник Ада тепе и селището към него, представени от керамични съдове, кремъчни, каменни и метални сечива и инструменти, както и златна стопилка и златно мънисто, свидетелстващи за топенето и производство на златни изделия в древния рудник.

          Куратори на експозицията са доц. д-р Христо Попов, заместник-директор на НАИМ - БАН, доц. д-р Стефан Александров, Секция по тракийска археология, д-р Яна Димитрова, отдел Експозиции и Кръстю Чукалев, отдел Фондове, НАИМ при БАН. Основни партньори от австрийска страна са Музей за история на изкуството Виена и Институт за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките. Изложбата ще бъде отворена за посетители от 25 октомври 2017 г. до 28 януари 2018 г.

На снимката: Кметът на община Крумовград Себихан Мехмед с доц.д-р Христо Попов – зам.директор на НАИМ при БАН и Ирена Цакова – директор „Разрешителни и правни дейности” в „Дънди Прешъс Металс” ЕАД, на откриването на изложбата.

изложба 1

  • Публикувана на 25 Октомври 2017
  • Посещения: 614

Намерете ни във Facebook

 

За връзка с община Крумовград

Logo Footer

гр. Крумовград п.к. 6900,
пл. България №5
ЕИК: 000235913
За връзка с община Крумовград

minkrum@krumovgrad.bg

тел: 03641 / 20 10, 20 11, Вътрешен 163
факс: 03641 / 70 24
Работно време: 8.00 - 17.00
Дежурни по ОСС в Община Крумовград: 03641 / 20-00,
мобилен: 0886073399

 

Къде се намираме: