Информацията, която не откривате в новия сайт може да намерите на https://arhiv.krumovgrad.bg. Благодарим ви за разбирането.

Стартираха проучванията на късноантичната и средновековна крепост в м. „Язлъ дереси“ до с. Храстово, общ. Крумовград

Стартираха проучванията на късноантичната и средновековна крепост в м. „Язлъ дереси“ до с. Храстово, общ. Крумовград. Средствата в размер на 45 хиляди лева се осигуриха общ. Крумовград, която започна инициативата за проучването на този перспективен обект за планински туризъм. Причина за това бе основно прекрасната запазеност на крепостта и живописната природа, в която е разположена. Крепостните стени се издигаха на места до над 5 м височина още преди археологическите разкопки.

            Самите археологически разкопки се осъществяват от широк екип научни специалисти от НАИМ – БАН и РИМ – Кърджали. Те се ръководят от доц. д-р Деян Рабовянов от Търновския филиал на НАИМ – БАН, изследвал и други крепости в България и работещ основно в средновековната българска столица Търновград на Трапезица. Още първите пет дена от археологическото проучване предоставиха важни резултати за историята на този многопластов обект с дълга хронология. В крепостта има следи от обитаване от траките, като включително се откриха и монети от елинистическия период. Видимото днес укрепление с площ  ок. 10 дка е било издигнато през V в. сл. Хр. от Източната римска империя като укрепен локален център за околното население в тази планинска зона. От този период са и масивните стени с височина над 5 м запазени в южната част на обекта.

            Вероятно още по-голямо значение придобива крепостта през Средновизантийския период – XI – XII в. сл. Хр., когато укреплението е възстановено. В най-високата му и защитена източна част са издигнати две масивни жилищно-отбранителни кули с дебели до 1,80 м стени, които и сега са запазени до 4 м височина и са в процес на разкриване. В по-голямата от двете дори е имало и водохранилище, покрито с масивен свод. Откритите още в началото на разкопките фигурки от шах в едната от кулите засега само загатват за присъствието в крепостта на хора с висок социален статус и икономически възможности. Двете масивни кули вероятно са били укрепеното жилище на византийски аристократ, чиято резиденция е била крепостта.

            Откритите находки и крепостни съоръжения дават надежди за далеч по-големи резултати от проучването в края на разкопките.

default

Тагове: Съобщения

  • Публикувана на 28 Октомври 2022
  • Посещения: 177

Намерете ни във Facebook

 

За връзка с община Крумовград

Logo Footer

гр. Крумовград п.к. 6900,
пл. България №5
ЕИК: 000235913
За връзка с община Крумовград

minkrum@krumovgrad.bg

тел: 03641 / 20 10, 20 11, Вътрешен 163
факс: 03641 / 70 24
Работно време: 8.00 - 17.00
Дежурни по ОСС в Община Крумовград: 03641 / 20-00,
мобилен: 0886073399

 

Къде се намираме: