Информацията, която не откривате в новия сайт може да намерите на http://arhiv.krumovgrad.bg. Благодарим ви за разбирането.

Поздрав за всички жители и гости на Крумовград с празника на нашата община – 6 октомври, ден на традициите,  на есенния панаир „Сеид баба“

Уважаеми съграждани,

             За мен е чест и удоволствие да поздравя всички жители и гости на Крумовград с празника на нашата община – 6 октомври, ден на традициите,  на есенния панаир „Сеид баба“.

              Посрещаме днешния ден с почит към миналото  на Крумовград, с вяра в бъдещето и с надежди – да  пребъде, като град, съхранил своите традиции, обичан и почитан от хората, които живеят тук.

             Вековна е традицията за провеждане на панаира „Сеид баба”.

             Нямаме точна информация кой е бил Сеид баба- местен големец или военачалник, но знаем че след смъртта си е почитан като светец.

Легендите разказват, че бил много силен. Винаги се притичвал на помощ там, където е имало нужда от него. И приживе и след смъртта си той вършил чудеса, затова при гроба му се събирали  много  страдащи хора  с надежда за изцеление. И понеже пред страданието и надеждата всички са равни, и християни и мюсюлмани  почитат  светецът  и правят събор,  който с разрастването на града, променя мястото на провеждане.

          Разказват, че  почитта към Сеид баба  била толкова силна, че нарекли Крумовградския панаир на негово име и го провеждали в непосредствена близост до тюрбето му в с.Полковник Желязово – на голямата        поляна пред гробището.

            Днес от висотата на годините всеки си спомня случки и събития за своя град, но най-важното за мен като кмет на община Крумовград са неговите хора.

Крумовград винаги се е гордял, гордее се и днес, че в него живеят в добросъседство, трудолюбие и разбирателство хора с различна етническа и културна  принадлежност, споделят радости и скърби, и в делник, и в празник.          

 Отправям своята благодарност към всички, които с делата си градят  настоящето и бъдещето на града ни и на общината ни.

           В днешния празничен ден, искам да ви пожелая да бъдете здрави, личният и професионалният ви живот да са изпълнени с човешко удовлетворение, с топлина в семейството, със спокойствие и увереност на работните ви места. Нека децата ни живеят тук свободно, мирно, безгрижно и щастливо, нека заедно да се борим за успеха и развитието на нашия град, на нашата община. Заедно можем да постигнем всичко това. Заедно можем да превърнем мечтите и надеждите за Крумовград в реалност.

            За втора поредна година празникът е белязани със знака на пандемията COVID-19, което налага спазването на редица ограничения и в делник, и в празник. И поради тази причина отменяме традиционния есенен панаир и отбелязваме празника без концерти и големи тържества.

           За втора поредна година обявихме фотоконкурс, надслова на който е стих от популярното стихотворение на покойния наш съгражданин-общественик д-р Христо Пашалиев - „Крумовград, моя болка и радост“.

           Чрез конкурса дадохме възможност на жителите на общината, на възраст над 13 години, да покажат снимки от миналото на Крумовград и общината, и актуални снимки, показващи красотата на родния край и живота на хората, пречупени през  обектива. Предоставените снимки сме подредили във фотоизложба, а най- добрите любители фотографи получават парични награди.

              Още веднъж честит празник на крумовградчани!

              Нека да има надежда, която да съпътства дните ни и очакване, което да бъде възнаградено!

Тагове: Съобщения

  • Публикувана на 06 Октомври 2021
  • Посещения: 52

Намерете ни във Facebook

 

За връзка с община Крумовград

Logo Footer

гр. Крумовград п.к. 6900,
пл. България №5
ЕИК: 000235913
За връзка с община Крумовград

minkrum@krumovgrad.bg

тел: 03641 / 20 10, 20 11, Вътрешен 163
факс: 03641 / 70 24
Работно време: 8.00 - 17.00
Дежурни по ОСС в Община Крумовград: 03641 / 20-00,
мобилен: 0886073399

 

Къде се намираме: