Информацията, която не откривате в новия сайт може да намерите на https://arhiv.krumovgrad.bg. Благодарим ви за разбирането.

Община Крумовград обявява прием на Заявления за интерес и финансова помощ (ЗИФП) по процедура BG16RFOP001-2.003 „Енергийна ефективност в периферните райони-3” на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020

Община Крумовград обявява прием на Заявления за интерес и финансова помощ (ЗИФП) по процедура BG16RFOP001-2.003 „Енергийна ефективност в периферните райони-3” на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020

Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. (ОПРР) обяви процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-2.003 „Енергийна ефективност в периферните райони – 3” по Приоритетна ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“ на ОПРР.

Община Крумовград е бенефициент по Приоритетна ос 2: „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“ на Оперативна програма Региони в растеж 2014 – 2020 г. по процедура BG16RFOP001-2.003 „Енергийна ефективност в периферните райони – 3”. Дейностите по настоящата процедура ще се осъществяват на територията на град Крумовград, като се предвижда чрез нея да продължат инвестициите за повишаване на енергийната ефективност в обществени и жилищни сгради.

Безвъзмездната финансова помощ се предоставя чрез подбор на проектни предложения, като община Крумовград ще кандидатства с проект, който ще се оценява по определени критерии.

В рамките на процедурата ще се предоставя финансова помощ на общините на 28 града опорни центрове от 4-то ниво на националната полицентрична система за подобряване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради, чиито собственици трябва да са регистрирали сдружения на собствениците (СС) по реда на чл.25, ал.1 от Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС).

Сдруженията на собствениците кандидатстват пред община Крумовград, като подават Заявления за интерес и финансова помощ (Приложение № 6), които могат да бъдат свалени от официалната страница на община Крумовград https://www.krumovgrad.bg/ , рубрика „Актуално”.

(Пакет: Документи за подаване на ЗИФП) придружено от следните документи:

  • Приложение №7 – Справка за ССО;
  • Приложение №8 – Покана за свикване на Общо събрание на Собствениците на сдружение;
  • Приложение №9 – Протокол от поставянето на покана;
  • Приложение №10 – Протокол от Общо събрание на Сдружение на собствениците;
  • Приложение №1 към Приложение №11 – Декларация за минимални и държавни помощи;
  • Приложение №12 – Декларация от нечлен на Сдружение на собствениците;
  • Приложение №13 – Покана за свикване на Общо събрание на собствениците (ако е приложимо);
  • Приложение №14 – Протокол от поставянето на покана (ако е приложимо);
  • Приложение №15 – Протокол от Общо събрание на собствениците (ако е приложимо);

Сдруженията на собствениците кандидатстват пред Общината, като подават Заявление за интерес и финансова помощ (ЗИФП). След изтичане на срока за подаване на ЗИФП се изготвя класиране на подадените от СС заявления, изготвено съгласно критериите за подбор, определени от общината и съобразени с Насоки за кандидатстване по Оперативната програма. Общината сключва договор за финансиране със СС на сградите. Сдруженията на собствениците със сключен договор с община Крумовград ще бъдат включени в проектното предложение за кандидатстване за финансиране по процедурата.

Допустими за кандидатстване са следните видове многофамилни жилищните сгради:

  • многофамилни жилищни сгради, които са масивни сгради и са проектирани преди 26 април 1999 г., в 28-те града от 4-то йерархично ниво;
  • многофамилни жилищни сгради с жилищно предназначение, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно-повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им в 28-те града от 4-то йерархично ниво.

 

Допустимите дейности за финансиране са:

  1. Дейности по конструктивно възстановяване/усилване, които са предписани в техническия паспорт на сградата;
  2. Мълниеотводни и заземителни инсталации, които са предписани в техническия паспорт на сградата, съгласно Наредба №4/20.12.2010г. за мълниезащита на сгради, външни съоръжения и открити пространства;
  3. Изпълнение на мерки за енергийна ефективност, които са предписани в обследването за енергийна ефективност за сградата:
  • По външните сградни ограждащи елементи:
  • подмяна на дограма (прозорци, врати, витрини и др.);
  • топлинно изолиране на външните ограждащи елементи (външни стени, покриви, подове и др.);
  • По системите за поддържане на микроклимата:
  • основен ремонт, модернизация или подмяна на локални източници на топлина/котелни стопанства или прилежащите им съоръжения, вкл. смяна на горивната база при доказан енергоспестяващ и екологичен ефект;
  • изграждане на системи за оползотворяване на енергията от възобновяеми източници за енергийните потребности на сградата, ако това е технически възможно и икономически целесъобразно;
  • ремонт или подмяна на системите за отопление, охлаждане и вентилация на сградата за повишаване на енергийната ефективност;
  • реконструкция на вертикалната система за отопление в хоризонтална;
  • ремонт или подмяна на електрическата инсталация и изпълнение на енергоспестяващо осветление;
  • инсталиране на система за автоматично централизирано управление на топлоподаването при локални източници;
  • инсталиране на система за автоматизирано централизирано управление на осветлението;
  • газифициране на сгради (монтиране на газов котел и присъединяване към градска газоразпределителна мрежа, когато е налична в близост до сградата;
  1. СМР на жилищни сгради, които обхващат ремонт и реконструкция на различни части на сградата (покрив, стени, стълбищни клетки и площадки, коридори, асансьори и др.), могат да бъдат финансирани само ако с предложените мерки по проекта по ОПРР 2014-2020 сградата постигне най-малко клас на енергопотребление „С“ и минимум 60% енергийни спестявания на първична енергия. Тези мерки трябва задължително да са предписани в техническия паспорт на сградата.
  2. Съпътстващи строителни и монтажни работи, свързани с изпълнението на мерките за енергийна ефективност и съответното възстановяване на общите части на сградата в резултат на изпълнените мерки с енергоспестяващ ефект. Съпътстващите строителни и монтажни работи са свързани единствено с възстановяването на първоначалното състояние, нарушено в резултат на обновяването на общите части и на подмяната на дограма в самостоятелния обект.
  3. Извършване на обследвания за енергийна ефективност, вкл. оценка на разходната ефективност за инвестицията и технически обследвания на многофамилни жилищни сгради;
  4.  Подобряване достъпа за лица с увреждания.

За жилищни сгради, за които с внедряване на предвидените енергоспестяващи мерки не се постигат повече от 60% енергийни спестявания, могат да бъдат финансирани с БФП единствено задължителните енергоспестяващи мерки, задължителните мерки, свързани с конструктивното укрепване и мерките за осигуряване на достъпна архитектурна среда.

Ако в техническия паспорт на жилищна сграда, която не постига минимум 60% енергийни спестявания, са предписани мерки, които не се отнасят до конструктивното възстановяване/ усилване на сградата, те не са допустими за финансиране с безвъзмездна финансова помощ.

Няма да се финансират:

  • Подмяна на отоплителни тела в самостоятелните обекти;
  • Подмяна на асансьори с втора употреба;
  • Обзавеждане и оборудване в самостоятелните обекти.

Заявлението за интерес и финансова помощ (ЗИФП) с необходимите приложения се подава в срок до 17,00 ч. на 23.01.2020 г. на адрес: Община Крумовград, пл. „България” № 5, в Общинска администрация Крумовград всеки работен ден от 8:00 – 17:00.

Необходимите документи за регистрация на Сдружения на собствениците и Заявлението за интерес и финансова помощ могат да бъдат свалени от електронния сайт на община Крумовград.

Подробна информация за процедурата, начина на кандидатстване, образците на необходимите документи и процедурата за оценка на подадените заявления е налична на интернет-сайта на ОПРР www.bgregio.eu и на сайта на Община Крумовград  https://www.krumovgrad.bg/, рубрика „Актуално”.

*ПАКЕТЪТ ДОКУМЕНТИ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗТЕГЛЕН ПО-ДОЛУ!!!

  1. Пакет документи за създаване на Сдружения на собствениците:

»zipДокументи за регистрация на СС

  1. Пакет документи за подаване на Заявления за интерес и финансова помощ:

»zipДокументи за подаване на ЗИФП

»pdfПроцедура прием ОБЩИНА КРУМОВГРАД

Тагове: Съобщения

  • Публикувана на 18 Декември 2019
  • Посещения: 915

Намерете ни във Facebook

 

За връзка с община Крумовград

Logo Footer

гр. Крумовград п.к. 6900,
пл. България №5
ЕИК: 000235913
За връзка с община Крумовград

minkrum@krumovgrad.bg

тел: 03641 / 20 10, 20 11, Вътрешен 163
факс: 03641 / 70 24
Работно време: 8.00 - 17.00
Дежурни по ОСС в Община Крумовград: 03641 / 20-00,
мобилен: 0886073399

 

Къде се намираме:

kg map